/ nFİT Öneriler / Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme
nFİT ÖNERİLER
Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme

Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme


Çocuklar Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı beslenme nedir?

Sağlıklı beslenmenin anlamı çocukların tüm besin çeşitlerini tüketerek besin ögelerinin hepsini almasıdır (örn; protein, karbonhidrat, yağ, mineral ve vitamin onların büyümesi için gereklidir), eğer çocuğunuz ancak çeşitli temel besinlerden yerse iyi beslenmiş olur.

Çocuğunuz için ne kadar yemek daha iyi ?

Çocuklar ve bebekler genelde sağlıklı besinleri tüketirler ve sağlıklı besin tükettikleri sürece doğru besin miktarını onlara bırakabilirsiniz.
Bebekler acıktıklarını ağlayarak anlatırlar, doyduklarında onların yemelerini kesmelisiniz. 2-3 yaşlarına geldiklerinde birşeyler daha karmaşıklaşır, bazı gıdaların tatlarını denemeye 
başladıklarında diğer besinleri sevmemeye başlarlar ve aç kalmaları konusunda bunun gibi birçok değişken faktör oluşmaya başlar , fakat o zaman bile çoğunlukla sağlıklı gıdaları tüketmelerini ve ne kadar tüketmelerine karar vermelerini sağlayabilirsiniz.

 

 Çocuğunuzun bir öğünde ne kadar az yediğini görmek sizi endişelendiriyor  olabilir.Eğer ne kadar yemelerine kendilerinin karar vermelerine izin verilirse  çocuklar her gün yaklaşık aynı miktarda yeme eğilimindedirler.Fakat kalori  miktarları günden güne değişebilir. Çocuklar bir gün kahvaltı ve öğle yemeğinde  çok yerken akşam yemeğinde yemek yemeyebilir, aynı çocuk başka bir gün  kahvaltı ve öğle yemeklerinde az yerken akşam yemeklerinde çok fazla besin  tüketebilir. Çocuğunuzun her gün aynı miktarda yemek veya atıştırmalık  yemesini beklememelisiniz.
 Çocuklarınızın iyi yemelerine ve sağlıklı olmalarına nasıl yardımcı  olabilirsiniz?
 Bir çok anne baba çocukları çok az veya çok fazla yedikleri için endişeleniyor.  Belki de çocuğunuz sadece tek tür yemek yemek istiyor( fıstık ezmeli sandviç,  hamburger vb ). Çocuğunuzun iyi yemek yemesi endişelerinizden kurtulmanın bir  yolu da onun ve kendinizin sorumluluklarını bilmenizdir.Bazı uzmanlar buna sorumluluğun bölünmesi diyor. Çocuğunuz sadece tek tip yemek yemek istiyorsa o gıdanın ne olacağına siz karar verin. Sorumluluk bölünmesinde yemeklerin ne olacağına karar vermek ebeveynlerin görevidir.
Sorumluluk bölünmesi şu şekilde özetlenebilir:
• Sizin işiniz yemek ve atıştırma zamanlarında besleyici gıda seçenekleri sunmaktır. Bu karar yemeğin ne olduğu, ne zaman ve nerede yeneceğidir.
• Çocuğunuzun görevi ise sizin servisinizdeki yiyeceklerden ne kadar yiyeceğini belirlemektir.
Bu fikir sizin için yeniyse kendinize ve çocuğunuza uyarlamak biraz zaman alabilir. Ancak bu fikri uygulamaya başladığınızda ,zaman içinde çocuğunuz ana öğün ve atıştırmalarında hangi besinden ne kadar tercih etmesi gerektiğini öğrendiğini göreceksiniz,bu onun kendi açlık duygusuna güvenmesi için bir teşvik olacaktır.
Çocuğunuzun sağlıklı beslenme alışkanlıklarını desteklemenize yardımcı olacak birkaç öneri:
• Mümkün olduğunca tüm aile birlikte yemek yiyin. Aile yemeklerini hoş ve olumlu tutun. Çocuğunuzun yemek miktarı hakkında yorum yapmaktan kaçının. Baskı olması çocuğunuzun yeni ve farklı besinleri kabul edebilirliğini azaltır.
• Aileniz için sağlıklı besinler seçmeye dikkat edin, çocuklarınız sizin seçimlerinizi örnek alabilir.
• Yemek saatlerinde olabildiğince tahmin edilebilir olun, hatta atıştırmalıklarınızı bile hergün yaklaşık aynı saatlerde ve masada yemeye çalışın.
• Çocuğunuz çok aç kalmaması için yeterince sık yemek yemeli (örneğin 3 saatte bir).
• Bir sonraki öğünde daha aç olmaları için öğün aralarında tüketebilecek aburcuburu evde bulundurmayın. Çünkü öğünlerde aç olmaları sevmedikleri yiyecekleri daha kolay kabul etmelerini sağlar.
• Yemek sırasında konuşmalarını televizyon izlemelerini veya zevk aldığı diğer şeyleri yapmalarını önleyin.
 
 Çocuğunuzun sağlıklı olmasına yardım edebilceğiniz bazı yöntemler:
• Çocuğunuzun günlük  bilgisayar ve televizyon saatlerine sınırlama koyun. Amerikan pediatri akademisi çocukların günlük tv veya bilgisayar ekranına bakma sürelerinin iki saatten az olmasını öneriyor. Çocuğunuzun yanına oturun ve bu zamanı nasıl değerlendireceğini birlikte planlayın, birçok uzman doktor 2 yaşından küçük çocuklar için tv  önermiyor.
• Fiziksel aktivite yapmayı ailenin günlük yaşamının bir parçası haline getirin. Bunu yapmanın bazı yolları; çocuğunuzu okuldan alıp yürüyün ona  dans etmeyi, ip atlamayı,bisiklete binmeyi öğretin.
• Yemekten sonra birlikte yürüyüş yapabilirsiniz.
  
Kötü beslenme alışkanlıkları neden olur?

Kötü beslenme alışkanlıkları  nedenleriyle sağlıksız çocuklar gelişebilir. Bebekler doğduklarında tatlı seyler severler. Fakat bebekler geniş yelpazede temel yiyecekleri yemeyi öğrendiklerinde, başka tatları da sevmeye başlayacaklar, çünkü bir çok besleyici besinin tadı tatlı değil.
Mevcut gıda seçenekleri, şekerleme ve meşrubat her zaman ulaşılabilir olursa, bir çok çocuk besleyici gıdalar yerine bu tür yiyecekleri seçeceklerdir. Fakat bu tür yiyecekleri yasaklamanız çocukların bunları daha fazla istemesine yol açacaktır. Çocuklarınızın yemeklerinin içine bir parça besleyici yiyeceklerden koyarak çocuğunuzun yemeklerinden bu şekilde zevk almasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun bir öğün yemekte ne kadar yiyeceğine karar vermesi sorumluluğunu kendine görev edindiği taktirde , bir porsiyon tatlı yiyebilir ve miktarı abartmadığı sürece tatlı sorun yaratmayacaktır.  Hangi yemeklerin ve besinlerin nerede ve ne zaman sunulacağı bir ebeveyn olarak sizin sorumluluğunuzdadır. Besleyici ve çekici yiyeceklerin seçeneklerini çok çeşitli tutmaya çalışın.
 
 
Sağlıklı ve çocuk dostu atıştırmalıklar şunlardır :

* Dilim peynir
* Kepekli kraker ve fıstık ezmesi
* Düşük yağlı mikrodalga patlamış mısır
* %100 gerçek meyve ile yapılmış meyve suları
* Meyve ve kuru meyve
* Humus veya fasulye ile beraber bebek havucu
* Taze meyve, düşük yağlı yoğurt
 

DİKKAT!

Bir ebeveyn ve çocuk arasındaki güç mücadeleleri yeme davranışnı etkileyebilir.  Çocukların belirli bir yemeği  yemesi için baskı varsa, zevkli bir şey olsa bile, o yemeği reddetme olasılığı daha yüksektir. Unutmayın, sizin sorumluluğunuz besleyici  besin çeşitliliği sağlamaktır. Çocuğunuzun işi ise seçenekler arasından ne kadar ne nasıl yiyeceğine karar vermesidir.
Duygu: bir çocukta üzüntü , anksiyete veya aile krizi, çocuğunuzun az veya aşırı yemesine sebep olabilir.eğer çocuğunuzun yeme davranışı üzerinde duygularının etkili olduğunu düşünüyorsanız yeme davranışı yerine buna sebep olan duygu sorununu çözmeye odaklanın.
Çocuğunuz sağlıklı ve besleyici besinler tükettiğinde bile size  hala çok az besin tüketiyor gibi görünebilir, onun diğer çocuklara göre daha az kaloriye ihtiyacı olabilir. Bazı çocuklar ise aynı yaş ve boydaki diğer çocuklardan daha fazla besin tüketiyor gibi görünebilir, bunun sebebi her çocuğun kalori ihtiyacının farklı olmasıdır.
Nadir durumlarda çocuk tıbbi sorunlarından dolayı olması gerekenden az veya fazla yemek yiyebilir. Çocuğunuzun yeme durumunu etkileyen tıbbi bir sorunu varsa onun beslenmesine doğru şekilde yardımcı olabilmek için doktoru ile görüşmelisiniz.
 
Kötü beslenmenin riskleri nelerdir?

Kötü beslenme alışkanlıkları olan çocuklar ilerde kötü beslenen bireyler olabilirler, bu sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan besin ögelerini almadıkları anlamına gelir. İlerleyen zamanlarda  kilolu veya aşırı kilolu olmalarına yol açabilir. Kötü beslenen çocukların  bağışıklık sistemleri,  zayıf olma eğiliminde olduğu için hastalıklara daha çabuk yakalanabilirler. Kötü beslenme çocukların ileriki dönemlerde kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol riskini artırabilir.
 
Kötü beslenme alışkanlıkları nelerdir?
• Çok az çeşitte gıda tüketimi
• Tüm gıda gruplarından yememe
• Cips, çörek ve alkolsüz içecekler gibi beslenme kalitesi düşük gıdalardan çok tüketmek.
• Servis edilen büyük porsiyonlar, tabağındaki herşeyi bitirtmek veya tabağını temizletmeye çalışmak. 
 
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI

Copyright:2016
Web Tasarım