/ nFİT Öneriler / Dikkatinizin Dağılması Sindiriminize Zarar Veriyor!
nFİT ÖNERİLER
Dikkatinizin Dağılması Sindiriminize Zarar Veriyor!

Dikkatinizin Dağılması Sindiriminize Zarar Veriyor!


Dikkatinizin dağılması sindiriminize zarar veriyor!

 

 

Teknik olarak yemeğinizi görmek ve koklamak sindirimin başladığı yerdir. Çiğneme, vücudunuzun yiyecekleri parçalayan ve uygun sindirimi destekleyen ilk mekanik işlemidir.

 

Her lokmayı 32 kere veya daha fazla çiğniyor musunuz? Özellikle sert yiyecekler için tavsiye edilen çiğneme sayısı bu şekildedir.

 

Muhtemelen çoğu insan gibi siz de başka işlerle uğraşırken  yemek yiyorsunuz.

 Bilgisayarınızın başında oturuyorsunuz, çalışıyorsunuz, araba kullanıyorsunuz, çocuklarla meşgulsünüz, televizyon izliyorsunuz ya da yemek yerken dikkatinizi bilinçli olmaktan uzaklaştıran birçok şeyle meşgulsünüz.

 

 Ve evet dikkatinizin dağılması aslında sindiriminize zarar veriyor!

 Enerjinizi düşürüyor , bağırsaklarınızda ağır bir his oluşmasına neden oluyor, sindiriminizi yavaşlatıyor ve rahatsız edici gaz, şişkinlik ve kabızlığa katkıda bulunuyor.

 

Hatta aşırı yemeye bile sebep olabiliyor  çünkü beyninizin vücudunuza tok olduğunu söylemesi genellikle 20 veya daha fazla dakika sürüyor!

 

Kasıtlı çiğnediğinizde,  hatta alışana kadar sayarak çiğnediğinizde daha yavaş yediğinizi farkedersiniz , bu da vücudunuzun sindirimini ve yiyeceklerden daha fazla besin almasını kolaylaştırır.

 

Çiğneme aynı zamanda tükürük üretimini de arttırır. Tükürüğünüz, epitel dokunun onarımını uyaran bir polipeptit olan epitel büyüme faktörünü içerir.

 

Peki bu neden önemli?

 Hiç sızdıran bağırsak diye bir şey duydunuz mu? Bağırsak epitel bariyeriniz virüslerin, patojen bakterilerin ve mikroorganizmaların vücuda girmesini önler ve bu  besinlerin emilebilmesi  için önemlidir.

 

Yemeğinizi çiğnemeye devam etmek zor gelse bile, bir hafta boyunca bilinçli çiğnemeyi deneyin ve sindiriminizin ne kadar rahatladığını fark edin.

 

Yiyecekleri çiğnemek her şeyin sindirim sisteminizden mümkün olduğunca kolay geçmesini sağlamak için hayati öneme sahiptir.

Her lokma, daha iyi beslenme ve doğru sindirime yönelik bilinçli bir adım olmalıdır. Ancak yoğun yaşam tarzlarımız nedeniyle bazen bunu söylemek yapmaktan çok daha kolaydır.

 

 

Yemeğinizi Düzgün Çiğnemek Neden Bu Kadar Önemli?

Yemek yemek sadece düşüncesizce yaptığımız bir şey olmamalı; başlı başına ayrı, kutsal bir görev olmalı.

 

Eğer yemeğimizi iyi çiğnemiyorsak veya yemek yerken yemeğe konsantre olmuyorsak, yemekle zamanımızı boşa harcıyoruz !

 

Yemek yediğimiz zaman, sindirim ve asimilasyon yoluyla vücudumuza aktarılan, gıdada depolanmış enerji ve besin maddelerini serbest bırakırız. Özellikle bitkisel besinlerin bizi gerçekten besleyebilmesi için, gezegendeki en sağlıklı ve en organik besinleri yesek bile, onu doğru şekilde sindirdiğimizden emin olmalıyız. Yemeğinizi düzgün bir şekilde çiğnemek yalnızca sağlıklı sindirime yol açmakla kalmaz, aynı zamanda acele etmemek ve yavaş yemek gibi sağlıklı beslenme alışkanlıklarını da teşvik edebilir. Bu da sağlıklı bir kiloda kalmanıza yardımcı olur çünkü ne zaman doyduğunuzu anlamak ve aşırı yemekten kaçınmak çok daha kolaydır.

 

 

Sindirim sisteminizdeki her bir noktaya bakarak bunu adım adım inceleyelim: 

 

Sindirimin önemli bir adımı ağzınızla başlar. Yiyeceği çiğnemek yalnızca büyük bir parçayı çok sayıda küçük parçaya dönüştürmek değildir, aynı zamanda her lokmaya tükürük enzimleri katarak onları sindirmeye başlayabilmenizi sağlar.

Yiyeceğiniz yutulmadan önce yeterince parçalandığında besin emilimi de çok daha kolay olur.

Yemeğinizi yuttuğunuzda diliniz onu boğazınıza ve yemek borunuza doğru iter ve orada bir sonraki varış noktasına gider.

Yiyecek midenize ulaştığında, daha fazla sindirilmesi için mide asidiyle karıştırılır. Yiyecek yeterince sindirildiğinde midenizden ince bağırsağa geçer.

İnce bağırsakta, besin maddeleri kan dolaşımınıza emilmeden önce yiyecekler daha da parçalanır. Besin emiliminden sonra kalan yiyecek maddesi kalın bağırsağınıza taşınır.

 Burada probiyotikler olarak bilinen faydalı bakterilerden oluşan çeşitli bir toplulukla karşılaşır. Bu bakteriler atıkların işlenmesinde, sizi zararlı bakterilere karşı korumada ve hatta vücudunuz için gerekli vitaminlerin sentezlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Rutininize probiyotik takviyeleri dahil etmek, bu faydalı bağırsak bakterilerinin dengesini daha da destekleyebilir ve sindirimin ve genel bağırsak sağlığının iyileşmesine katkıda bulunabilir. Ben probiyotik olarak sindirim enzimleri de içerenleri tercih ediyorum Restore da onlardan biri yazının devamında linkini paylaşacağım.

 

Kalın bağırsağınız, eliminasyonu mümkün olduğunca kolaylaştırmak için atıkları işler. Dışkınızda çoğunlukla yiyecek artıkları ve bakteriler bulunur. Bu bakteriler vücudunuzun atıkları işlemesine, sizi kötü bakterilere karşı korumasına ve vücudunuzun kullanabileceği vitaminleri sentezlemesine yardımcı olur.

Sindirim döngünüzdeki son duraklar, atıkların ortadan kaldırıldığı rektum ve anüstür. Bağırsak hareketleriniz aslında sağlığınızın durumu hakkında size çok şey anlatabilir. Kakanızın sağlıklı olup olmadığını nasıl anlayacağınızı öğrenmek istiyorsanız google da ‘Bristol chart’ aratıp görselleri inceleyebilirsiniz!

 

Sindirim ne olursa olsun her zaman aynı sonucu veren mekanik bir iş değildir. Sindirim tüm varlığımızı, zihin durumumuzu, duygularımızı ve çevremizi içerir. Ve konu yemeğinizi çiğnemek olduğunda bunların hepsi çok önemlidir.

 

Sindiriminizi optimize etmek ve beslenmenizden en fazla besin değerini almak istiyorsanız, sadece yemeğinizi düzgün bir şekilde çiğneyerek bunu başarmak için aşağıdaki altı ipucuna göz atın.

 

1. Çiğne Çiğne Çiğne!

Yemeğimizi iyi çiğnemiyorsak veya yemeğe konsantre olmuyorsak, zamanımızı yemekle boşa harcıyoruz!

 

Veya yemek yerken çiğnemeye hak ettiği zamanı ve önemi vermezseniz, yemeğinizden en iyi şekilde yararlanamazsınız.

 

 

Eski bir atasözüne göre salata gibi katı yiyecekler 40-100 kez çiğnenmelidir. Yemeğinizi iyice çiğnediğinizde ne kadar tükürük ürettiğiniz gerçekten şaşırtıcı. Her 60 saniyede bir zilin çaldığını düşünün. 60 saniye boyunca çiğneme konusunda bilinçli olduğunuzda , yiyecek neredeyse  sıvı hale geliyor.

 

Bu kadar iyi çiğnediğinizde, daha az yiyecekle daha çok doyduğunuzu farkedeceksiniz! Yiyecek parçalarını çiğnemeden yutmak vücuda SON DERECE zararlı; vücut onu parçalamak için çok fazla enerji ve ek enzim harcamak zorunda kalır. Yemeğinizi iyice çiğnemek de şişkinliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacaktır. Yine de sindirmekte zorlanıyorum ve desteğe ihtiyaç duyuyorum diyorsanız  günün ilk öğününde sindirim enzimleri probiyotik ve probiyotik içeren Restore tavsiyemdir .

 

 

 

2. Rahatlayın!

Tüm vücudunuzla ve beyninizle yemek yiyorsunuz, bu yüzden tamamen rahatlayarak başlayın. Eğer yardımı olacaksa, biraz derin nefes alın.

 

Çenenizi gevşetin (çoğumuz kasılırız) ve hatta yüzdeki kasları tamamen gevşetmek için önce sesli harfleri söyleyin. Yiyecek almaya hazırlanmak için ellerinizi karnınıza doğru hareket ettirin. Bu aynı zamanda sindirim organlarımızla zihinsel olarak temasa geçmemizi sağlar ve vücudumuza daha fazla bağlı hale geliriz.

 

Bazen vücudunuzun biraz daha fazla desteğe ihtiyacı olur, özellikle de yaşlandıkça ve daha az mide asidi ürettiğinizde veya daha az doğal enzim içeren gıdalar tükettiğinizde.Yemeğinizi yemeden önce koklayın ve ona gerçekten bakın. Vücudunuz sadece yemeğin kokusunu alarak önemli enzimler üretmeye başlar!.

 

Protein, yağlar ve karbonhidratlar gibi makro besin maddelerinin parçalanmasına yardımcı olmak için yemekten önce sindirim enzimleri almak da , yiyeceğinizden daha fazla besin ögesi almanıza ve sindirimi iyileştirmenize yardımcı olabilir.

 

3. Yemeye Başlamadan Önce Yemeğinize Dikkat Edin

 

 

Dikkatli yemek bizi sadece yediğimiz yemeğe bağlamakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı sindirim için de çok önemlidir. Yemeye başlamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey şunları içerebilir:

 

Nereden geldi?

Nasıl büyüdü?

Onu büyüten insanlar kimlerdi?

Hangi koşullar altında büyüdü?

 

 

 

Yani yemeğimizi gerçekten düşündüğümüzde  yukarıdaki soruların cevaplarını düşündüğümüzde ona daha çok minnettar oluruz. Minnettar bir şekilde yediğimiz zaman, yemeğimiz daha iyi sindirilir ve sadece bedenimiz değil, duygusal, zihinsel ve ruhsal yönlerimiz de beslenir.

 

 

4. Gürültülü Bir Yerde Yemek Yemeyin!

Gürültülü ortamlar  sandalyeler ve yüksek sesle konuşmak sindirimi zorlaştırıyor . Eğer  yemek yediğiniz  rahatsız edici bir enerji  varsa , sinidir enzimleriniz de salgılanmaktan vazgeçebiliyor, sizi rahatsız eden huzursuz ortamlara gideceğiniz zaman gitmeden önce yemeğinizi yiyip  gittiğinizde orada sadece içecek bir şeyler almak işinize yarayabilir.

 

 

5. Kızgın, Üzgün, Tedirgin veya Stresliyseniz Yemekten Kaçının

Hayat bazen streslidir, bu çok doğal! Ancak sindirimimizi optimize etmek için, olumsuz bir duygusal durumdaysanız  (duygusal yeme bozukluğunun da önüne gecebilmek için ) yemekten mümkün olduğunca kaçınmak önemlidir. Sadece aşırı yeme olasılığınız çok daha yüksek olmakla kalmayacak (özellikle patates cipsi veya dondurma gibi sağlıksız, rahatlatıcı yiyeceklerle birlikte), aynı zamanda vücudunuzun yiyeceklerinizi sindirmekte ve besin maddelerinin emilmesini sağlamakta da zorlanacak

 

Stresli, kızgın, tedirgin veya üzgünken yemek yerseniz vücudunuz yemeği iyi bir şekilde  sindiremeyecek!  Bu durumlarda yemek yiyip daha iyi hissetmeyi beklerken Daha düşük kalitede besin emilimi olacak ve sindirim için daha çok enerji harcanacağından daha yorgun hissedeceksiniz.

 

Hayatın bazen ne kadar stresli (ve meşgul!) olabileceği göz önüne alındığında, kendinizi iyi hissetmiyorsanız yemek yememek zor olabilir. Ancak bu koşullarda  yemek yerine sadece beklemeyi   veya ertelemeyi denerseniz  , vücudunuz size teşekkür edecektir!

 

6. Yemek Yerken Çalışmayın, TV İzlemeyin veya Kitap Okumayın

 

Sağlıklı bir sindirim için yemek yerken  tüm konsantrasyonunuzu yemeğe vermek oldukça önemli .

 

Yemek yerken başka bir şey yaparsanız dikkatiniz sindirim sürecinden uzaklaşır ve yemeği aynı şekilde özümseyemezsiniz. Konuşma da sınırlı olmalıdır. Yemek yemek ve sosyalleşmek kültürümüze fazlasıyla entegre olmuş durumda ve birlikte yemek yemeye çıktığımızda arkadaşlarımızla her zaman konuşmak odaklı olduğumuzdan bunu uygulamak  gerçekten zor. Sık sık başkalarıyla yemek yiyorsanız bile en azından yemeklerinizi  çiğnerken ve yutarken yemeğime konsantre olmaya çalışmanın sindiriminiz üzerindeki farkını göreceksiniz.

 

 

Çiğne, Temizle ve Besle: Sindirim Sağlığına Bütünsel Bir Yaklaşım Yemeklerinizin tadını çıkarırken ve dikkatli çiğnemenin gücüne öncelik verirken, bu uygulamanın yalnızca masada geçirdiğiniz zamanla ilgili olmadığını anlamak önemlidir.

 

Yemeğinizi çiğnemek sindirime yardımcı olmak için çok önemli bir adımdır, ancak bu sadece başlangıçtır. Detoksifikasyonun sağlıklı sindirimi ve hafif eliminasyonu desteklemede önemli bir rol oynadığını unutmayın. Doğal bir detoks takviyesi eklemek, sindirim sisteminizin atıkları ve biriken toksinleri etkili bir şekilde ortadan kaldırmasına yardımcı olarak size anında faydalar sağlayabilir. Bu yüzden ben günlük beslenmem de mutlaka  doğal besin özütleriyle detoksifikasyona yardımcı olan Sunrise kullanıyorum.

 

 

Yemeğimizi çiğneme şeklimiz, emdiğimiz besinler ve sindirim sistemimizin genel sağlığı, yalnızca fiziksel sağlığımızı değil aynı zamanda zihinsel ve duygusal durumumuzu da derinden etkiler. Bu nedenle, bir sonraki yemeğinizin tadını çıkarırken basit çiğneme eyleminin bilgeliğini düşünün; bu sadece mekanik bir süreçten daha fazlasıdır; hem bedeni hem de zihni beslemenin kapısıdır.

yazının içinde marka onerisi de olduğundan #reklam

Copyright:2016
Web Tasarım