/ nFİT Öneriler / Kış Aylarına Geçerken Nasıl Beslenmeliyiz?
nFİT ÖNERİLER
Kış Aylarına Geçerken Nasıl Beslenmeliyiz?

Kış Aylarına Geçerken Nasıl Beslenmeliyiz?


Kış Aylarına Geçişte Beslenmenizde Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Kış aylarına yavaş yavaş yaklaştığımız şu günlerde havaların artık iyice soğuduğunu hissediyoruz. Bu dönemlerde havaların soğumasıyla birlikte depresyona, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla hastalıklara ve artan hareketsizlik nedeniyle kilo artışına eğilim artış gösteriyor. Ancak bu durum sizi korkutmasın çünkü beslenmenizde dikkat edeceğiniz birkaç noktayla bunların hepsiyle baş etmeniz mümkün! İşte vücudunuzu kışa hazırlamanın püf noktaları:

Yeterli ve dengeli beslenin! Yeterli ve dengeli beslenme gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda tüketmekle sağlanır. Böylece ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış olursunuz. Bunun için süt-yoğurt grubundan, et grubundan, tahıl grubundan ve sebze-meyve grubundan her gün yeterli miktarda tüketmeniz gerekmektedir. 

Posa tüketimini arttırın! Havalar soğudukça hareketsizlik ve su tüketimindeki azalma nedeniyle sindirim sisteminiz yavaşlar. Bu da bir yandan şişkinlik hissetmenize neden olurken bir yandan da kilo alımına neden olabilir. Bu yüzden posa tüketiminizi arttırmanız gerekmektedir. Bu dönemde posa kaynağı sebze ve meyvelere diyetinizde bol bol yer verin. Meyveleri kabuklu şekilde tüketmenin posa alımınızı bir miktar daha arttıracağını unutmayın! Buna ek olarak, salatalarınıza zeytinyağına bir alternatif olarak keten tohumu ekleyebilir, yararlı yağlar ve posa açısından zengin olan bu besinden de faydalanabilirsiniz.

Su tüketimini ihmal etmeyin! Soğuk havalarda içinizi ısıtacak çay, kahve gibi sıcak içeceklere daha çok yönelip, su tüketimini ihmal edebilirsiniz. Ancak hücrelerinizin görevlerini düzgünce yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı var. Bu nedenle günlük 2.5-3 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca fazla kafein alımı vücuttan ekstra su atılmasına neden olduğu için çay, kahve tüketimine de mümkün olduğunca dikkat etmelisiniz. Bu dönemde kafein içeren bu içecekler yerine C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu, sindirim sistemini rahatlatan rezene, melisa, papatya, ıhlamur ve ısırgan otu çayı ve metabolizmayı hızlandıran, bağışıklık sistemini güçlendiren yeşil/beyaz çay gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Dirençli bir vücut için vitamin şart! Kış aylarında metabolizmayı güçlendirmek için özellikle antioksidan olarak da görev yapan A, C ve E vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, nar, maydanoz, roka, tere gibi besinlerin tüketilmesi ile bu vitaminleri rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca ara öğünlerinize badem, fındık, ceviz gibi besinleri ekleyerek bu besinlerin içerisindeki yararlı yağlardan ve E vitamininden de yararlanabilirsiniz.

Depresyona karşı omega-3! Yazın güneşli sıcak ve geç kararan hava, dışarıda fazla vakit geçirmenin ardından kışa girerken güneş ışığının azalmaya başlaması, havanın erken kararması ve soğuması nedeniyle hüzün ve depresyon eğilimi artabilir. Omega-3 yağ asitlerinin, özellikle de DHA’nın (Dokosohekzanoikasit) eksik olması sizi depresyona karşı korumasız hale getirebilir. Antidepresan etkili bir beslenme planı bol miktarda balık ve omega-3 yağ asitlerinden zengin diğer besinleri (ceviz, fındık, badem, keten tohumu, semiz otu) içermelidir. Ayrıca vücutta seratonin miktarını arttıran hindi eti, ıspanak, muz, bitter çikolata gibi besinler bu dönemde mutlaka diyete eklenmelidir.

Egzersizden vazgeçmeyin! Soğuyan havaların egzersiz yapma konusunda sizi caydırmasına, hareketsiz bir yaşama yöneltmesine izin vermeyin. Bu dönemde hava şartları egzersizi kapalı mekana taşıma gereği doğurabilir. İyi havalarda yine açık havada yürüyüş yapılabileceği gibi eğer imkanınız varsa bir spor salonuna üyelik yapıp tüm aktivitelerden faydalanmanız iyi olacaktır. Ayrıca asansör yerine merdiven kullanmak, gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmak gibi günlük yaşam aktiviteleri de bu durumda faydalı olacaktır.

Copyright:2016
Web Tasarım