/ nFİT Öneriler / Ramazan Bayramında Kontrol Sizde!
nFİT ÖNERİLER
Ramazan Bayramında Kontrol Sizde!

Ramazan Bayramında Kontrol Sizde!


Ramazan Bayramında Kontrolü Ele Alın!

Bir Ramazan ayını daha geride bıraktık! Şimdi bayramda sevdiklerimizle kucaklaşmanın ve lezzetli bayram sofralarının keyfini çıkarma vakti!

Bayram sofralarında oturmak hem size hem midenize eziyet haline dönmemeli! Ne etrafınızdakiler enfes bayram lezzetlerinin tadını çıkarırken siz sadece onları sayretmelisiniz, ne de midenizin alamayacağı kadar yiyeceği tüketmeye çalışmakta ısrar ederek kendinize eziyet etmelisiniz. Size vereceğimiz minik tüyolarla bayram çok keyifli geçecek!

 Bayram sofralarının ilk kuralı! Dengelemeye dikkat edin. Evet, herkes börek tüketirken siz yağsız salatanızla başbaşa kalmayacaksınız. Ancak bir yandan tabağınıza börekleri doldururken bir yandan dolmaları

 

 ağzınıza sığdırmaya çalışmak da midenize haksızlık olur. Peki nasıl dengeleyeceksiniz?

-Eğer öğlen veya akşam ağır yiyecekler tüketecekseniz güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın! 1 kase yoğurt yanına 1 meyve veya 1 bardak süt içerisine 3-4 yemek kaşığı yulaf veya 2 meyve yanına 6-7 adet çiğ fındık veya badem gibi hafif tercihler hem metabolizmanızın düzgün çalışmasını sağlayacak hem de midenize fazla yüklenmeyi engellemiş olacak.

-Öğününüze başlamadan önce 2 bardak su içmeyi ihmal etmeyin! Beyinde açlık-tokluk ve susama merkezi yanyana yer alır. Bu durum maalesef yanlış sinyallerin gitmesine sebep olabilir. Bu yüzden öğün öncesinde 2 bardak su içmek hem mide hacminizi doldurarak aşırı yiyecek tüketmenizi engelleyecek hem de özellikle içerisinde bulunduğumuz yaz ayında daha düzenli su içmenizi teşvik edecek!

-Çay ve kahveye dikkat! Bayramlarda en sık yapılan yanlışlardan biri de aşırı çay ve kahve tüketiminin suyun yerini alması! Hiçbir içecek maalesef suyun yerini tutmuyor. Dahası gün içerisinde aşırı miktarlarda tükettiğiniz çay kahve vücuttan daha fazla su atılmasına sebep oluyor. Yaz ayında olmamız sebebiyle ter yoluyla vücuttan yine bir miktar su kaybı oluyor. Eğer siz kaybettiğiniz sıvıyı yerine koymazsanız metabolizmanın yavaşlamasından tutun, derinizin yaşlamasına ve böbreklerinizin zarar görmesine kadar gidebilecek tehlikeli bir sürece girmiş bulunuyorsunuz. Bu nedenle günde 2,5-3 litre su tüketmeye mutlaka dikkat edin.

-Tatlı varsa şeker yok! Evet o gün bayram için yapılan enfes tatlıları tadına bakmayı kafanıza koydunuz. Bu durumda çayda ve kahvede kullanacağınız şeker size de çok gereksiz gelmiyor mu? Gereksiz şeker tüketimini engelleyerek bayramda alacağınız kaloriyi rahatlıkla sınırlandırabilirsiniz. Şeker yerine kahvenizin, çayınızın yanına tüketeceğiniz 1-2 kare bitter çikolata hem mutluluk hormonu salınımını arttıracak hem de tatlı ihtiyacınızın bastırılmasına yardımcı olacak.

-Bol yeşillik tüketmeye devam! Yeşilliğin ve renk renk sebzelerin en güzel olduğu aylardayız. Bayram sofralarında doğanın bize armağan ettiği bu harika besinleri unutmak haksızlık olurdu öyle değil mi? O zaman tabağınızın yarısını mutlaka bol yeşillikle ve sebzeyle doldurmayı ihmal etmeyin. Bu sadece metabolizmanızın çalışması ve kalori kısıtlaması için değil; ramazan dönemi boyunca zorlanan sindirim sisteminizin lif tüketimi ile beraber düzgün çalışması için de oldukça önemli bir kural.

-Kalsiyum kaynaklarını ihmal etmek yok! Kalsiyum kaynakları günlük beslenmenizde olduğu kadar bayram beslenmesinde de sizin en büyük yardımcılarınızdan. Süt, yoğurt, ayran, kefir gibi kalsiyum kaynaklarına günlük beslenmenizde yer vermek hem yağ yakımına hem de iştah kontrolünde size yardımcı olacak. Özellikle probiyotik yoğurt, kefir gibi probiyotik bakterileri içeren besinleri tüketmek sindirim sisteminizin düzene girmesine katkıda bulunacak.

-Sıra geldi dengelemeye! Ortalama olarak bu besinlerden 1 porsiyon tükettiğinizde, bu besinlere denk düşen yiyecekleri azaltmanız gerekiyor. Elbette bu yiyeceklerin ortalama hesapları. Tükettiğiniz besinin içerisinde yağ, un, şeker miktarları farklılık gösterebileceğini göz önünde bulundurmalısınız.

1 dilim sebzeli börek = 2 dilim ekmek + 4 yemek kaşığı sebze + 1 tatlı kaşığı yağ (1/2 yufkadan yapılmış olduğu göz önünde bulundurulmuştur)                  

 

-1 dilim kıymalı veya peynirli börek = 2 dilim ekmek + 1 köfte kadar et + 1 tatlı kaşığı yağ

-3-4 adet zeytinyağlı yaprak sarma = 1 dilim ekmek + 4 yemek kaşığı sebze + 1 tatlı kaşığı yağ

-1 ince dilim sade kek = 2 dilim ekmek + 1 meyve + 1 tatlı kaşığı yağ

-1 adet simit = 4 dilim ekmek + ½ tatlı kaşığı yağ                   

- 1 orta boy zeytinyağlı biber dolma = 4 yemek kaşığı sebze + 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ

-1 ince dilim meyveli yaş pasta = 2 dilim ekmek + 2 meyve + 3 tatlı kaşığı yağ

-2 adet madlen çikolata = 1 meyve + 1 tatlı kaşığı yağ

-1 kase sütlaç veya muhallebi = 1 dilim ekmek + 1 bardak süt

-3-4 yemek kaşığı kısır = 1 dilim ekmek + 1 tatlı kaşığı yağ

Herkese iyi bayramlar!

Copyright:2016
Web Tasarım