Ramazan Bayramında Metabolizmanız Bayram Etsin
Bir aylık ramazan dönemi sonrasında uzun süren açlık ve susuzluk sonucu yavaşlayan metabolizmanızı, ramazan bayramında tükettiklerinize dikkat ederek yeniden canlandırabilirsiniz! Bayramda tüketeceğiniz yağlı yemekler, ağır şerbetli tatlılar, çay/kahve gibi kafeinli içecekler, çikolata ve şekerlemeler hem sindirim sorunlarına hem de kontrolsüz kilo artışına sebep olabilir! Ancak bayram döneminde dikkat edeceğiniz bu önerilerle metabolizmanızı canlandırabilir ve hem sağlığınızı hem de formunuzu koruyabilirsiniz.
-
Bayram sofralarının ilk kuralı! Yediklerinizi dengelemeye dikkat edin. Ramazan Bayramı’nda dört yapraklı yoncadaki et, süt, tahıl ve sebze/meyve grubundan oluşan dengeli bir öğün karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenmenizi sağlayacaktır.
-
Öğünlere başlamadan önce su tüketmeyi ihmal etmeyin. Beyinde açlık-tokluk ve susama merkezleri yan yana yer alır. Düzenli olarak su tüketmediğinizde bu sinyaller karışabilir ve vücudunuzun susuzluğunu açlık gibi algılayıp kendinizi koca bir dilim böreği mideye indirmiş bir şekilde bulabilirsiniz! Bu yüzden her öğün öncesinde mutlaka 500 ml su tüketmeye dikkat edin. Kan şekerinizi dengelemek için içerisine tarçın/karanfil gibi baharatlar katabilir, su içmekte zorlanıyorsanız mevsim meyvelerini suyunuza dilimleyerek su tüketimini daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.
-
Ramazan ayı boyunca dinlenmiş olan sindirim sisteminizi zorlamamak adına öğünlerinizi hafif tutmaya gayret edin. Bayram sabahında 1 adet yumurta (az yağlı omlet veya menemen şeklinde tüketilebilir), 1 dilim az yağlı peynir, bol yeşillik, söğüş ve 1-2 dilim esmer ekmek ile dengeli ve keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz.
-
Eğer herhangi bir öğünde kızartma, tatlı, börek gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinler tükettiyseniz önleminizi erkenden almanızda fayda var! Bir öğünü abarttığınızda hem sindirim sisteminizin sağlığı hem de ekstra kalori alımını engellemek adına diğer öğünü sebze yemeği, salata, çorba gibi hafif yiyeceklerle dengelemeye özen gösterin. Günlük 4-5 porsiyon sebze/meyve tüketimi için öğünlerinizin en az birinde mutlaka sebze yemeği ve salata bulundurun. Aynı zamanda ızgara et/tavuk/balığın yanına nemli ısıda pişirilmiş sebzeleri garnitür olarak da kullanabilirisiniz. Tükettiğiniz salataları mevsim sebzelerinden olabildiğince zengin bir şekilde ve ilave yağdan kaçınarak hazırlayın. Ekleyeceğiniz elma sirkesi/ limon suyu ile salatanızı daha da sağlıklı bir hale getirebilirisiniz.
-
Tüketilen öğün içeriği kadar öğünün hazırlanma yönteminin de önemli olduğunu unutmayın. Et/tavuk/balık yemeklerini hazırlarken ekstra yağ eklememeye, sebze ve kurubaklagil yemeklerinde ise 1 kiloya 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı geçmemeye dikkat edin. Kızartmalar yerine haşlama, fırında veya ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih etmeye özen gösterin.
-
Ramazan ayında 2’ye inen öğün sayısını Ramazan bayramı ile yavaş yavaş arttırabilirsiniz. Ara öğünlerde ağır tatlılar yerine taze mevsim meyveleri tüketmek hem tatlı ihtiyacınızın karşılanmasına hem de içerdiği vitamin minerallerle metabolizmanızın canlanmasına yardımcı olacak. Kan şekerinizi dengelemek için yanına çiğ kuruyemiş veya yağsız süt/probiyotik yoğurt gibi alternatifleri ekleyebilirsiniz.
-
Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma veya meyve tatlılarını aşırıya kaçmadan tercih edin. Fazla şeker tüketimi bağırsaktaki yararlı bakterilerin dengesini bozarak şişkinlik, gaz ve karında rahatsızlık hissine neden olabilir. Ara öğünlerde tüketeceğiniz probiyotik ürünler (örneğin ev yapımı yoğurt, ayran, kefir gibi) bu şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
-
Çay/kahve gibi kafeinli içecekler vücuttan sıvı atımını arttırdığı için çay tüketimini günde 2-3 çay bardağı, kahve tüketimini günde 1-2 fincan ile sınırlandırın ve şekersiz tercih edin. Daha çok ada çayı, yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih ederek sağlıklı sıvı alımını sağlayabilirsiniz.
-
Düzenli beslenmeyle birlikte yapılan hafif tempolu egzersiz ya da günlük 10 000 adım yavaşlayan metabolizmayı kademeli olarak hızlandıracaktır.
Yemeden önce bir göz atın!
-
1 dilim baklava: 250 kkal
-
1 adet şekerpare: 141 kkal
-
100 g tel kadayıf: 245 kkal
-
1 adet kemalpaşa tatlısı: 84 kkal
-
1 dilim revani: 345 kkal
-
1 adet tulumba tatlısı: 127 kkal
-
1 adet zeytinyağlı yaprak sarma: 25 kkal
-
1 adet etli yaprak sarma: 42 kkal
-
1 orta dilim kıymalı börek: 248 kkal
-
1 orta dilim peynirli börek: 194 kkal
-
1 adet etli biber dolma: 147 kkal