Ramazan ayı, iftar sofralarında yer alan birbirinden çeşit meze, ana yemek ve tatlılarıyla kilo almaya oldukça müsait olduğunuz dönemlerden biri. Oruç tutarken uzun süren açlıkla birlikte metabolizmanız yavaşlıyor ve akşam orucun açılmasıyla birlikte yemek ve tatlıyı abartmak kilo almanıza sebep olabiliyor. Ramazan ayında beslenmenizde yapacağınız ufak değişiklikler sayesinde ramazanda da nfit siz olabilirsiniz.
Ramazan ayında diyet yapma düşüncesi sizlere ürpertici gelebilir. Endişelenmeyin hem oruç tutup hem de kilo almayıp hatta kilo verebileceğiniz bir ramazan ayı geçirmek mümkün. Peki bunun için oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz?
Orucunuzu açarken tercih ettiğiniz besinler önemli! Tüm gün yavaşlayan metabolizmanıza bir anda yüklenmek kilo aldırıyor. Orucunuzu açarken tercih ettiğiniz besinler önemli! Yağ içeriği yüksek olan kızartma ve meze türevi başlangıçların cazibesine kapılmayın. Orucunuzu karanfilli veya tarçınlı bir suyun yanında hurma, ceviz, badem veya kuru kayısı tüketerek açlıkla birlikte düşen kan şekerinizi dengeye getirebilirsiniz.
Orucunuzu açtıktan sonra yağ ve un içeriği düşük hafif sebze veya yoğurt çorbaları yanında salata ve 1 dilim esmer ekmek veya 1/8 orta boy pide ile yemeğe başlayabilirsiniz. Bu şekilde, gün boyunca olan açlığınızı bastıracak ve ana yemeğe geçmeden midenizin hacimsel kapasitesinin bir kısmını dolduracaksınız.
Ana yemeğe geçmek için acele etmeyin! Çorbanızı içtikten sonra 15-20 dakika beklemek, kan şekerinizin dengeye girmesini sağlayarak ana yemeği abartmanıza engel olacak. Ana yemekte tüketeceğiniz et, tavuk veya balığı az yağlı veya yağsız olanlarından tercih edin ve fırın, ızgara, haşlama gibi yağsız pişirme teknikleri kullanarak hazırlamaya özen gösterin. Tüm gün süren açlık sonrasında ağır bir yemek yemek midenizin yorulmasına ve sindirim sıkıntıları çekmenize sebep olabilir. Ana yemeğinizin yanında salatalar, yoğurt/ayran/cacık, zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edebilirsiniz.
Ramazan’ın gözdesi pide iftar sofralarının vazgeçilmezi 1 orta boy pidenin 1/8 i 1 dilim esmer ekmeğe eşit. Dışarıdaki iftar menülerinde yanında tereyağı ile servis edilen pide extra kalori almanıza neden olabiliyor. Bu yüzden tükettiğiniz porsiyona dikkat etmeye özen gösterin.
Yavaşlayan metabolizmayı ara öğünlerle hızlandıralım! İftardan sonra yatış saatinize göre 2-3 ara öğün yapabilir ve gün boyunca süren açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizmanızı canlandırabilirsiniz. Ara öğünlerinizde yoğurt, meyve, süt, çiğ kuruyemişler tüketmeye özen gösterin. Bol şekerli/şerbetli/hamurlu tatlılar kan şekerinizin ani yükselip düşmesine neden olarak hızlı acıkmanıza neden olur ve su ihtiyacınızı daha çok artırır.
Sahurda tüketilen besinler önemli! Sahurda gün boyunca yaşayacağınız açlığı göz önünde bulundurarak abartmamak önemli. Çok yağlı olan bazlama, börek türevi besinleri tüketmek midenizi yormanıza neden olur ve yağ ve karbonhidrat içerikleri yüksek olduğu için gün boyu halsiz hissetmenize neden olabilir. Sahur öğününüzde protein ve tam tahıllı karbonhidratların olması tokluk sürenizin uzamasına yardımcı olarak kan şekeri dengenizde gün içerisinde ani düşüş olmasını engelleyecektir. Sahurda yumurta, peynir, bol yeşillik, söğüş 2-3 dilim esmer ekmek, pide veya tam buğday tortilla tercih edebilir, eğer kabızlık sorununuz varsa yulafı yoğurt veya sütle karıştırıp tüketebilirsiniz.
Ramazan ayında sindirim sıkıntısı çekebilirsiniz dikkat! Uzun süren açlık sonrasında katı ve yağlı beslenmek hem midenizde hem de bağırsaklarınızda problemlere neden olabilir. İtarda ana yemeğinizin yanına alacağınız salata, light yoğurt, sebze, kurubaklagil yemekleri sindirim problemlerinizi önlemeye yardımcı olacaktır. Sahurda muhakkak bol yeşillik veya söğüş sebze tüketmeye ara öğünlerinizde meyve tüketmeye özen gösterin. Sindirim sisteminizin rahat çalışabilmesi için bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Kabızlık problemleriniz olursa bağırsak floranızda bozulma olmuş olabilir bunun için probiyotik veya probiyotik ilaveli yoğurt tüketebilirsiniz.
Vücudunuz çok susuz kaldı! Uzun süren susuzluk ve sıcak havaların da etkisiyle vücudunuz sıvı kaybetti. Yapmanız gereken orucunuzu açarken 2 bardak su içmek ve akşam orucunuzu açtıktan sonra ve ara öğünlerinizden önce bolca su içmek. Aksi takdirde sıvı ve elektrolit kayıpları gün içerisinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi problemlere neden olabilir. Kan şekeri dengenizi sağlamak için tarçınlı veya karanfilli su tercih edebilirsiniz.
Tatlılara dikkat! Kan şekerinizin düşmesi tatlılara yönelmenize sebep oluyor. Tatlılar miktarı küçük ama kalorisi fazla olan besinlerdir. Özellikle şerbetli tatlıların içerisindeki şeker kaloriyi oldukça yükseltiyor. Çok fazla tatlı ihtiyacı hissederseniz şerbetli tatlılara göre daha hafif olan sütlü tatlı, güllaç veya dondurmayı ara öğünlerinizdeki meyve ve sütünüzün yerine tercih edebilirsiniz.