Okul çağı çocukları hala büyüme gelişme dönemindedir. Gelişme dönemindeki gereksinimleri, fiziksel aktiviteleriyle birlikte çocukların besinsel ihitiyaçlarına karar verilmesinde rol oynar.
Genetik yatkınlık, cinsiyet, vücut ölçü ve biçimleri diğer faktörlerdir. Çocukların gereksinimleri yetişkinlerle aynı olsa da miktarları farklıdır.
Karbonhidratlar ve yağlar, büyüme –gelişme ve fiziksel aktivite için enerji sağlarlar. Okul çağı dönemi gelişmenin hızlandığı bir periyotdur. Bu süreç boyunca iştah artar. Çocuklar devamlı yemek yiyor gibi görülmektedir. Büyüme yavaşlarken iştah azalır ve çocuklar daha az yemeye başlarlar ve ara öğünlerde daha az besine ihtiyaç duyarlar.
Proteinler, vücutta dokuları korur ve tamir eder. Özellikle büyüme-gelişme döneminde çok önemlidir. Amerika da çocukların çoğuna proteinden yetersiz diyet veilmemektedir. Çocuklara günde 2–3 servis et, balık ve kümes hayvanları veya hergün proteinden zengin besinler tüketmesi önerilmektedir.
Süt ve diğer süt ürünleri de çocuklar için iyi birer protein kaynağıdır.Çeşitli vitamin ve mineraller de okul çağı döneminde büyüme ve gelişmeyi desteklemektedir. Süt, süt ürünleri ve bazı yeşil yapraklı lifi sebzelerden alınan kalsiyum genellikle çocukların diyetlerinde yeterlidir. Adolesan yıllara gelen çocuklarda diyetle kalsiyum alımı, gereksinimlere karşı yetersiz kalmaktadır.
Bazı çocuklar için demir yetersizliği anemisi de problemdir. Demir kanda oksijen taşıyan bir bileşendir. Büyüme-gelişme döneminde kan hacminin artışının hızlanmasından dolayı çocuklar demire ihtiyaç duyarlar.
Birçok çocuk diyetle yeterli A ve C vitamini alırlar. Meyve ve sebze tüketimi düşük olduğu zaman her iki vitamini de düşük alma riskiye karşı karşıya kalırlar.
İştah azaldığında çocuklar çok iyi beslenmiyor gibi görünürler ve aileler sıklıkla vitamin-mineral desteği kullanma seçeneği üzerinde düşünürler genellikle çocukların vitamin-mineral desteğine ihtiyacı olmasa da kullanılması gerektiğinde vitamin –mineral kompleksleri tercih edilmelidir.